Kota adını veren Muhteşem Kot un muhteşem hikayesi

  • By Koraycan Tekstil
  • 5 Mart 2021

Kota adını veren Muhteşem Kot un muhteşem hikayesi

Jean, blucin ya da kot… Nasıl adlandırırsak adlandıralım kot pantolonlar herkesin dolabında en az bir çeşit bulundurduğu, her durumda her türlü giysiyle kombin edebildiğimiz, kötü gün dostlarımız.

Çok çabuk tüketilen moda akımları arasında belki de tek kalıcı olan kotlar oldu. Hem şık, hem rahat olması sebebiyle 7’den 70’e herkesin giydiği kotlara ilgi zaman içinde hiç azalmadı; hatta daha da arttı ve sadece pantolon olarak değil ceket, gömlek, etek ve hatta çanta olarak dolaplarımıza birçok şekliyle girmeyi başardı.

Kot modası sadece dünyada değil Türkiye’de de geçmek bilmeyen bir trend. Biz de “Nereden çıktı bu blucinler? Hayatımıza nasıl girdiler? ” dedik ve çoğu kişinin tanımadığı ama kota adını veren; Türkiye’ye blucin’i getiren Muhteşem Kot’un hikayesini anlatalım dedik.

Blucin ilk olarak 1873 yılında maden işçileri için üretilmeye başladı…

20 Mayıs 1873’te patenti alınan blucin önce işçi ve yoksul kesimin pantolonuyken bundan sonraki yıllarda toplumun tüm kesimine yayılır. Özellikle Vahşi Batı’nın kovboyları sayesinde blucinler tüm ABD’ye sıçrayarak tüm ülkede emekçi kesimin bir simgesi haline gelir.

Aslen blucin pantolonlar Alman göçmeni olan Levi Strauss ile terzi Jacob Davis’in ortak çalışmasının bir ürünü

Levi Strauss’un Fransa’dan gelen mavi renkte ve dayanıklı, pamuklu denim kumaşa Jacob Davis’in bulduğu dikiş stili ile bakır perçinle tutturulan yan ceplerini ekleyince ilk blucin pantolon ortaya çıktığı söyleniyor. Yani her ne kadar herkes Levi Strauss’u blucinin mucidi olarak bilse de Jacob Davis’in de ürüne büyük katkısı var.

 

Haberin Devamı..