SOLDURMA

Sosyal Medya

  • Telefon

    (212) 360 18 26

  • E-Mail

    muhasebe@koraycantekstilyikama.com

SOLDURMA

Taş veya enzim taş ile yapılan yıkamalar sonucunda yıkama efekti elde edilirken denim kumaşların boyanmasında kullanılmış olan indigo boyar maddenin rengi belli bir noktaya kadar açılabilir. Bu seviyeden daha açık renkte olması istenen yıkamalar için enzim yıkamayı takiben ayrıca bir soldurma işleminin yapılması gereklidir. Soldurma işlemi, genellikle hipoklorit veya permanganat kullanılarak yapılır. İşlem sonrasında renk elde edildikten sonra kullanılan kimyasalların artıkları nötralize işlemleri yapılarak kumaştan uzaklaştırılır. Hypo ile yapılan ağartmalar genellikle mavi nüanslı ağartmalardır. Hypo ile istenilen en açık renklere (buz mavisi) ulaşmak mümkündür. Bu tip ağartmalar hyponun aşırı mukavemet kaybına yol açması nedeniyle kontrollü olarak yapılmalıdır.

Hypoklorit ile yapılan ağartmadan sonra hemen peroksit veya bisülfit ile nötralizasyon işlemi yapılmalıdır, aksi takdirde sararma ve mukavemet kaybı gelişir. Permanganat ile ağartma daha çok lokal olarak yapılan (tabanca ile püskürtme gibi) işlemlerde ve lycra gibi sıcaklık ve hypoklorit etkisi altında zarar gören elyafların ağartmasında kullanılır. Permanganat moleküllerinin büyük oluşu renk açma işleminin daha kontrollü ve yavaş olmasını sağlar. Ancak kalın dikişli bölgelerde büyük molekül dezavantaj yaratır ve bu bölgelerde renk koyuda kalır.

 

AKAR BOYA YIKAMA

Pigment boyarmaddeler kullanılarak boyanmış ürünlere uygulanan yıkama çeşididir. Pigment boyarmaddeler kumaşa mekanik olarak yapıştırılmış olduğundan , bayama sırasında kullanılmış olan bağlayıcı binder maddesinin miktarına ve fiksaj koşullarına bağlı olarak yıkama sıcaklık ve süresi ayarlanır.

 

 PERLİT YIKAMA

Perlit maddesi ile yıkanan ürüne tüylenmiş, eskimiş efekt kazandırılarak çok kullanılmış görünümü verilir.

 

KUM YIKAMA (Soda Yıkama)

Kimyasallarla yıkanarak ürüne çok giyilmiş, eskimiş, tüylenmiş bir efekt kazandırılır.

 

ÖZEL APRELER

Genellikle kumaşın yüzeyine yapışarak bir film tabakası oluşturan akrilat veya benzeri malzemelerdir. Çoğu zaman kullanım amacı, sürtünme haslıklarını iyileştirmektir. Ayrıca mukavemet arttırmak için veya buruşmazlık ve crash efektleri elde etmek için de kullanılan özel apreler vardır.