Türk kotu dünyaya nasıl hakim oldu

  • By Koraycan Tekstil
  • 8 Mart 2021

Türk kotu dünyaya nasıl hakim oldu

Dünyada 200 milyon insan Türk kotu giyiyor, kumaşların yüzde 60’ı Türkiye’den karşılanıyor. Modaya Türk üreticiler yön veriyor. Ünlü markalar piyasadan nasıl silindi?

Türkiye’de üretilen kotlar dünyanın en pahalı alışveriş merkezlerinde en pahalı markalarla yan yana satılıyor. Evet, Mavi Jeans’in sloganında olduğu gibi, “Bu Türkler artık çok alıyor.” Mavi Jeans, Cross Jeans, Little Big, Colin’s&Loft, Interpoll gibi markalarla dünyanın tam 120 ülkesine ihracat yapıyor. Cross Jeans Polonya’da liderliği elinde tutarken Almanya ve Avrupa ülkelerinde de ilk sıralarda yer alıyor. Erak’ın ürettiği Mavi Jeans özellikle ABD’de, Çak Tekstil tarafından üretilen Little Big markası Avrupa’da, Eroğlu’nun markaları Colin’s ve Loft Rusya’da, Özak Tekstil’in jean markası Interpoll Orta ve Kuzey Avrupa ile Kuzey Afrika ülkelerinde pazara hakim. Türk markalarının en çok ihracat yaptığı ülkeler ise Almanya, İtalya, Rusya, ABD, Fransa ve İngiltere.

Favoriler arasında

New York Alışveriş Rehberi Zagat’ta Rehberi’nde Mavi Jeans’in en iyi markalar arasında gösterilmesi de markalarımızın hangi noktaya geldiğinin en önemli göstergesi. Blucinin anavatanı Amerika’da favori markalar arasında yer alan Mavi Jeans’i, Chelsea ve Hillary Clinton, Cher, Spice Girls’den Geri Halliwell, Daryl Hannah, Melissa Joan Hart, Ashley Powers, Laila Ali, Antonio Banderas, Hillary Duff, Sarah 0’Hare, Jason Biggs, Annie Lennox ve Julia Stiles gibi ünlüler tercih ediyor.

Tekstil sektörünün kâbusu olan Çinli üreticiler ise bizim ürettiğimiz kotu taklit bile edemiyor. Dünyanın önde gelen markaları üretimlerini hızla Türkiye’ye kaydırıyor. Türkiye Mavi Jeans, Littel Big ve Colin’s, Levi’s’ı solladı. Mavi Jeans Amerika, Colin’s Hollanda pazarında lider. İhracatın yüzde 57’si Rusya’ya yapılıyor. Almanya’da da artık tüketici Türk markalarını tercih ediyor. En büyük avantajımız kumaş. Türkmenistan ve Çukurova’nı kaliteli pamuğunu kumaşa döndüren Türk üreticilerin geliştirdiği yıkama tekniği farkımızı da ortaya koyuyor. 2000 yılında 984 milyon dolar olan ihracat hacmi 5 yılda 3 milyar dolara ulaştı.

Kimse Levi’s almıyor

Colin’s Yurt Dışı Satış Müdürü Tolga Ağırgöl, “Türk kotu varken Levi’s’ı artık kimse almıyor” dedi. Ağırgöl’e göre Türk markaları kaliteli ve ucuz. “Dünyada önde gelen markalar Tommy, Energy, Get ve Zarra’nın birçok ürünü Türkiye de yapılıyor” diyen Ağıgöl şöyle devam ediyor: “Kotta en önemli şey yıkama, kot yeniden icat edildi deniliyor. Fiyatımız daha uygun. Biz ürettiğimizin yüzde 55’ini 30’u aşkın ülkede satıyoruz. Tam bin 400 satış noktamız var. Türkiye ve dünya genelinde.” Türkiye’de yıllık 300 milyonun üzerinde kot üretimi yapıldığını da sözlerine ekleyen Tolga Ağırgöl, “bunun yaklaşık 200 milyonunu dünya pazarlarında satıyoruz” dedi. Ağırgöl, dünya pazarlarında kabul gören yaklaşık 80 yakın Türk markası olduğunu söyledi. Levi’s’ın artık tercih edilmediğini vurgulayan Ağırgöl, Türk kotlarının an fazla Avustralya, Kanada ve ABD’de satıldığını belirtti. Ağırgöl, Colin’sın bu yılki ciro hedefini de 100 milyon dolar olduğunu söylendi.

Çin rekabet edemiyor

Littel Big Genel Müdürü Bülent Bahçeci ise 57 yıllık bir firma olan Çak Şirketler Grubu’nun ‘Littel Big’ markasıyla dünya pazarlarında büyük başarılara imza attığını söyledi. Bahçeci, “Ağırlıklı olarak ihracat yapıyoruz. ABD, Hollanda, İtalya, Romanya ve Rusya pazarlarında hızla büyüyoruz. Hollanda ise AB merkezimiz. Çok farklı bir kültür oluştu. Bizim ürünlerimiz çok farklı. Tüketici artık kendi boyuna ve bedenine göre orijinal kot bulabiliyor. Yıkama ön plana çıktı. Dünyada birkaç firmada olan teknolojiyi kullanıyoruz” diye konuştu. Türk ürünlerini daha kaliteli ve ucuz olduğunu söyleyen Bülent Bahçeci, Çin’in Türk ürünleriyle rekabet edememesini nedeni ise şöyle özetliyor: “Çin’in rekabet edememesinin nedeni, bu kalitede ürün yapmaması. Yıkama çok farklı bir hava getiriyor. Özelikle daha genç kesime hitap ettiğimizi için şimdi aynı kotun 5-6 farklı yıkamasını satabiliyoruz.

Mükemmel uyum

Dünyanın en büyük jeans firmalarına kendi etiketleriyle üretim yapıyoruz. Yok artık tüketici bilinçlendi bizi ve ucuz, kaliteli ürünü tercih ediyor. Levi’s tamamen bitti diyemeyiz. Ama biz Levi’s’ın önündeyiz. Sattığı adetler bizim çok çok altımızda. Biz Hollanda’da lideriz. İtalya’da 350 noktada ürünlerimiz satılıyor. Roma ve Milano’da kendi mağazamız var. En pahalı jeans marklarıyla aynı mağazada satılıyor.”

1991 yılında Sait Akarlılar tarafından kurulan Mavi Jeans ise kısa sürede dünya markası olmayı başardı. Mavi Jeans’, Türk insanının vücut yapısına göre jeans tasarlayarak farklılık yarattı ve tercih edilen bir marka oldu. Bu şekilde yakaladığı başarıyı daha sonraki yıllarda Amerika, Almanya ve Avustralya gibi ülkelere de taşıdı. Mavi Jeans yarattığı “Mükemmel Fit” yalnızca bir ürünün vücuda tam oturması değil, aynı zamanda ürünün giyenlerin bütçesine ve kültürüne de mükemmel uyumu anlamını taşıyor.

ABD’den ödül

Mavi, 2004 yılında dünyada toplam 7 milyon 400 bin, Türkiye’de ise 4 milyon 600 bin adetlik satış gerçekleştirdi. Mavi Jeans, bugün dünyada Amerika, Kanada ve Almanya başta olmak üzere, Avusturya, Belçika, Hollanda, İngiltere, İtalya, İsviçre, Çek Cumhuriyeti, Hırvatistan, Macaristan, Moldova, Polonya, Ukrayna, Rusya, Slovakya, KKTC, Lübnan, Mısır, İran, Ürdün, Avusturalya, Yeni Zelanda, Danimarka ve İskandinavya ülkeleri ile Kazakistan, Suudi Arabistan, Kosova, Slovenya, Arnavutluk ve Bulgaristan gibi 50’nin üzerinde ülkede 4 bin 600 satış noktasında satılıyor.

Mavi Jeans yetkilerinden aldığımız bilgiye göre, Mavi, Amerika’nın önde gelen moda dergilerinden Cosmo Girl’ün “Kiss of Approval” moda ödüllerinde “Best Sexiest Jeans” ödülüne layık görüldü.

Mavi Jeans, sadece “seçilmiş” markaların kabul edildiği Brad&Butter Fuarı’nda yer alma başarısını gösterebilen ilk Türk markası oldu. Mavi Jeans yöneticileri, özellikle New York’da, son dönemde gençlerin en gözde bölgelerinden Union Square’de bulunan mağazanın, markanın hayallerini gerçekleştirmesine imkan tanıdığını belirtiyorlar.

Yurtdışındaki büyüme sürecinde öncelikle “specialty store”larda, ardından Bloomingdale’s, Nordstrom ve Urban Outfitters gibi “department store”larda yer alan Mavi Jeans, 2002 yıldan bu yana da kendi “flagship” mağazalarını açıyor. Mavi Jeans’in, New York Union Square, Vancouver, Montreal, Berlin ve Frankfurt’ta mağazaları bulunuyor. Ayrıca, İstanbul, New York, Dallas, Los Angeles, Vancouver, Montreal, Berlin, Frankfurt, Kopenhag, Londra, Sidney gibi büyük şehirlerde merkez ofisleri ve showroom’ları yer alıyor.

Pazar payımız hızla artıyor

* Dünya pazarlarında satışlarını hızla artıran kot üreticileri ihracat çıtasını yüzde 21 yukarı taşıdı. İhracat miktarı 3 milyar dolara yaklaştı.

* Denim (kot kumaşı) sektöründe dünya ihracatı 27.2 milyar dolar. Dünya pazarının yüzde 6.5’i Türkler’in elinde tutuyor.

* ABD’nin Çin’e getirdiği tekstil kotasından sonra pazar payının bu yıl yüzde 10’nun üzerine çıkması bekleniyor.

* İhracatın yüzde 22’sinin Almanya’ya, yüzde 13.4’ünün İngiltere’ye, yüzde 9’unun ABD’ye, yüzde 6’sının Hollanda’ya, yüzde 6’sının İspanya’ya yapıyoruz.

* Denim ihracatçılarımız Almanya pazarının yüzde 15’ini, Hollanda pazarının yüzde 15.1’ini, İngiltere pazar payının 13.6’sını, İspanya pazar payının yüzde 8.7’sini elinde bulunduruyor. Rusya Federasyonu’ndaki pazar payı ise yüzde 56’nın üzerinde.

Kumaşta liderliğe oynuyoruz

* Dünyanın yüzde 60’lık jean kumaş ihtiyacını karşılayan Türk denim (kot kumaşı) sektörü dünya liderliğine oynuyor.

* Türk denimciler İspanya’ya yüzde 328, Kanada’ya yüzde 104, İngiltere’ye yüzde 85’lik ihracat artışı gerçekleştirdi. Almanya’ya yüzde 21 ihracat artışı sağlandı.

 

Haberin Devamı..